perjantai 21. huhtikuuta 2017

Workshop 9 ja tekijänoikeudet opettajan työssä

Digilupa? Muunteluoikeudet? Creative Commons -lisenssi? Sitaattioikeus?
Jos jokin otsikon termeistä tuntuu oudolta, kannattaa tutustua Tarmo Toikkasen materiaaliin tekijänoikeuksista. Toikkanen esittelee havainnollisesti tekijänoikeuden sudenkuoppia ja antaa oivia käytännön esimerkkejä ja ratkaisuja opettajan eri tekijänoikeusongelmiin.
Toikkanen toteaa, että tekijänoikeuslaki on hyvin monimutkainen, ristiriitainen ja vanhentunut laki, jonka tarkka noudattaminen tekee opettamisesta varsin vaikeaa. Siispä jokaisen koulun olisi syytä tehdä koulun ohjeet tekijänoikeuskysymyksiin. Tarmo Toikkanen lupautui auttamaan esimerkiksi sanamuotojen hiomisessa.
Toikkanen myös korostaa, että koulun johdon olisi hyvä tehdä linjaukset koulussa tekijänoikeudellisesti tulkinnanvaraisiin asioihin. Tärkeimmäksi periaatteeksi nouseekin se, ettei tuota taloudellista tappiota kenellekään. Siispä kannattaakin tarkistaa, millaiset luvat koululla on hankittuna esimerkiksi elokuvien katseluu. Ikävä kyllä usein saattaakin tilanne olla se, että koululle on ostettu kalliit lisenssit elokuvien katseluun, joista kukaan ei tiedä mitään.
Toikkasen suosittelee vahvasti Creative Commons -lisenssiä, jonka avulla opettaja voi jakaa ja saada käyttöönsä vapaasti jaettavia kuvia, videoita ja musiikkia. CC-lisenssin avulla opiskelijat voivat esimerkiksi etsiä videoonsa musiikkia rikkomatta kenenkään tekijänoikeuksia. CC-lisenssi mahdollistaa omien tekijänoikeuksien jakamisen muille. Lisensseillä on eri sisältöjä, joista osassa materiaalia saa jopa muokata.
Vielä vinkki! Kopiokissa-sarjakuva ja Kopiraittila sisältävät hyviä havainnollistavia keinoja opettaa haastaviakin tekijänoikeusilmiöitä nuorille.

Oli virkistävää oppia workshopissa uusi näkökulma tekijänoikeuksiin. Sen sijaan, että olisi kerrottu vain, mitä ei saa tehdä, tuli koulutuksessa paljon ideoita siitä, miten opetusta voi toteuttaa tekijänoikeuksia kunnioittaen.Kirjoittaja: Kirsi Saarikko, Lammin lukion Digisillan yhteysopettja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti